Overzicht ademhaling

Als je een kaars aansteekt, komt daar licht en warmte vanaf. Voor verbranding heb je energie en zuurstof nodig. Het kaarsvet is de brandstof, de energie, voor de verbranding. De zuurstof wordt uit de lucht gehaald. Wanneer je een glas over de brandende kaars zet , gaat deze uit. De zuurstof wordt opgebruikt, waardoor de kaars uit gaat.

In je lichaam vindt er ook verbranding plaats. In iedere cel van je lichaam vindt verbranding plaats. Bij de verbranding in je lichaam zie je geen vuur. Dit gebeurt overdag, maar ook 's nachts. Zonder verbranding heeft de cel geen energie om te leven en gaat hij dood.

Voor de verbranding in de cellen van je lichaam is zuurstof nodig. Deze zuurstof krijg je binnen door adem te halen. In je longen wordt het zuurstof opgenomen in je bloed. Je bloed vervoert de zuurstof naar de cellen in je lichaam. Wanneer je uit ademt, geef je koolstofdioxide af aan je omgeving. Koolstofdioxide is een afvalproduct, wat vrijkomt bij de verbranding. Planten gebruiken deze koolstofdioxide weer bij de fotosynthese.

© 2006- 2019 BioDesk.nl  -  All Rights Reserved  -  Disclaimer  -  download Flash externe link  -  Opmerking/vraag over deze pagina?